čtvrtek 31. března 2016

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou (bez lepku i s lepkem)

Je to rychlovka z nenáročných surovin a se skvělým výsledkem. Pekla jsem jen bezlepkovou variantu a koláč je vláčný i třetí den. S pšeničnou moukou bude určitě ještě lepší!
Recept jsem našla u Kitchenette, jen upravila mouky a přidala kokos. Navíc jsem také dělala poloviční dávku (jen drobenku jsem nepůlila, té totiž není nikdy dost!) , takže mi z toho vyšly čtyři koláčky a jeden nižší koláč. Můžete ale použít i menší plech nebo udělat koláč, který bude vyšší (v tomto případě počítejte s delší dobou pečení). Nebo dávku zdvojit a udělat ji na velký plech (v tomto případě zdvojte všechny ingredience, i ovoce). Vrstva těsta by ale měla být spíše tenčí.
Mám plný mražák meruněk, tak bylo jasné, jaké ovoce použiji, ale může se použít úplně jakékoliv a čerstvé bude určitě lepší. Podle receptu byste měli použít 500 g ovoce (například čerstvých švestek i s peckami), záleží ale na ploše formy, kterou použijte. 
Budete-li dělat koláč s pšeničnou moukou, v receptu se píše 100 g hrubé a 75 g celozrnné, myslím ale, že polohrubá bude fungovat stejně a pokud nemáte celozrnnou, nahraďte ji z části kokosem jako já a doplňte zase polohrubou. 



Ingredience:

100 g modré samokypřící mouky Doves Farm 
40 g kokosu
35 g rýžové mouky
90 g třtinového cukru
125 ml mléka
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva (pokud dáte modrou DF, prdopeč už nedávejte)
1/4 lžičky sody
špetka soli
1,5 lžíce rostlinného oleje
2 zarovnané lžíce rozemletých chia semínek
200 g mražených vypeckovaných meruněk nebo jiné ovoce

na kokosovou drobenku:

35 g změklého másla
25 g cukru moučka
40 g rýžové mouky
30 g kokosu

Nejdříve si zapněte troubu na 160 stupňů a plech/formu si vymažte máslem a vysypte třeba kokosem nebo moukou. Nachystejte si ovoce - čerstvé vypeckujte a nakrájejte, mražené nechte trošku povolit a nakrájejte na menší kousky. Pokud budete dávat ovoce jiné, tou gramáží, co tu uvádím, se moc neřiďte. Neměly by to být příliš velké kusy, aby to nebylo moc těžké, drobným ovocem zase koláč jen posypte. Je to i podle chuti :). 
Na drobenku jen rukou smíchejte všechny suroviny, aby vám vznikly malé hrudky. 
V jedné míse smíchejte mouky, kokos, špetku soli, sodu, chia semínka a pokud nedáváte modrou DF, dejte i prášek do pečiva. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny, přidejte olej a poté k této směsi střídavě přimíchávejte sypkou směs a mléko. Už jen vařečkou a zlehka. 
Hotové těsto vlijte na plech/do formy a poklaďte ovocem slupkou dolů. Já jsem meruňky ještě trošku obalila v kokosu, ze strachu, že mi těsto moc rozmočí a fungovalo to skvěle. U menšího mraženého ovoce nebo u čerstvého strach mít nemusíte. Nakonec těsto posypejte drobenkou a dejte péct na 15 minut do růžova. Jen dávejte pozor, ať ho nevysušíte. 





Žádné komentáře:

Okomentovat