středa 31. května 2017

Dorty


Už jsem vyladila patrové dorty! Všechny korpusy jsou podle tohoto receptu http://upeceno.blogspot.cz/2016/03/piskotovy-dort-s-ananasem.html. Jen měním ovoce a krém je nejlepší s mascarpone a smetanovým sýrem.


Můj svatební. První třípatrový, co jsem pekla.


























neděle 13. listopadu 2016

Vláčná dýňová roláda

Přech chvílí jsem ji dojedla a asi si dám další. Je to skvělej podzimní moučník, piškot voní perníkem a skořicí a krém z mascarpone to celé doladí do dokonalosti. A platí u ní, čím starší tím lepší, i když už druhý den se krásně rozleží a zvláční. Dělala jsem ji z bezlepkové mouky, normálně ale dejte mouku hladkou. Recept mám od Chez Lucie.



Na jednu roládu jsou potřeba:

3 velká vejce
200 g cukru krupice 
115 g bezlepkové mouky (dala jsem samokypřící Doves Farm) - jinak dejte mouku hladkou
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky  jedlé sody (když dáte samokypřící DF, sodu už nedávejte)
1/4 lžičky soli
150 g dýňového pyré (dala jsem pyré z dýně hokkaido - dýni jsem vydlabala - loupat se nemusí - a upekla v troubě do měkka, upečenou dýni jsem rozmixovala tyčovým mixérem, zbytek pyré jsem si navážila a zamrazila, ať mám na pak .)

na krém:

1 smetana ke šlehání
1 ztužovač do šlehačky
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany 16 %  (nebo tučný tvaroh ve vaničce, chcete-li)
moučkový cukr dle chuti

Nejdřív si zapneme troubu na 160 - 180 stupňů (podle toho, jak vám peče trouba) a nachystáme si velký rovný plech vyložený pečícím papírem.
Vejce šleháme s cukrem na vysoké otáčky 5 - 10 minut do pěny a mezi tím si do vedlejší misky odvážíme mouku a přidáme všechny sypké suroviny. Jakmile je směs vyšlehaná, vmícháme do ní dýňové pyré a sypkou směs, kterou prosejeme přes síto. Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozprostřeme stěrkou a dáme péct na 13 - 15 minut. Roláda je hotová, když se po lehkém stlačení prstem vrací těsto zpět.
Upečený piškot necháme chviličku vychladnout, aby nebyl úplně horký a překlopíme ho na pomoučenou utěrku. Chce to opatrně, ale mně se nikdy nijak nepoškodil, i když jsem na to nešikovná dost. Pomalu z piškotu sundáme pečící papír a roládu zamotáme i s utěrkou. Takto zamotané to necháme zchladnout na lince.  

Na krém si vyšleháme šlehačku se ztužovačem, zašleháme mascarpone a zakysanou smetanu a osladíme dle chuti. Já dávám všechen krém dovnitř rolády, můžete si ale oddělat trochu krému stranou na potření, je ho relativně dost. Piškot přendáme na čistý plech, rozbalíme z utěrky, krém rozetřeme rovnoměrně po celé ploše a roládu zabalíme - už bez utěrky.
Utěrku můžeme dát pryč a roládu zakryjeme alobalem nebo potravinovou fólií, aby nám pořádně zvlhla! Takto ji necháme do druhého dne v ledničce nebo ve sklepě.

* Pokud ji i potíráte, tak je určitě lepší ji posypat rozemletými vlašskými ořechy nebo kokosem třeba, i tak se bude ale blbě přikrývat alobalem. Celý estetický dojem tím asi zkazíte. Takže! Ji buď potřete až před servírováním nebo se na přikrývání alobalem vykašlete :).
Pokud, tak jako já, dáte všechen krém dovnitř, můžete roládu před servírování pocukrovat nebo nechat tak. Je to nejjednodušší.



    

úterý 1. listopadu 2016

Šťavnatý dýňový koláč (bez lepku i s lepkem)

Jsem neuvěřitelná ostuda! Přidávám sem recept po hrozně dlouhé době. Tento koláč ale stojí za zveřejnění, je skvěle vláčný, voní po skořici a máslu a hlavně vydrží šťavnatý dlouho (teda pokud se hned nesní, že). Recept mám z blogu Smooth cooking, jen jsem ho předělala na bezlepkový a přidala 50 ml mléka, jelikož se mi těsto zdálo moc tuhé. Pokud budete dělat lepkovou variantu, dejte hladkou mouku. Dělala jsem ho už víckrát a pokaždé do jinak velké formy, i když byl nižší nebo vyšší, povedl se moc dobře (na fotkách je z 28cm formy). A fakt ho zkuste, je to dobrota!



Na formu 24 - 28 cm jsou potřeba:

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
150 g změklého (nebo rozehřátého a zchladlého) másla
150 g cukru krystal nebo krupice
300 g dýně (na jemno nastrouhané) - já dala Hokkaido
150 g bezlepkové mouky (dávám napůl rýžovou a napůl modrou Doves Farm, je to ale docela jedno, jakou dáte, mouka tvoří malou část celkového objemu)
100 ml mléka
50 g namletých vlašských ořechů
1 kypřící prášek
1-2 lžičky perníkového koření (milovníci perníkové vůně dají 2, pro někoho to ale může být moc)
2 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku

na krém:

1 smetana ke šlehání
1 ztužovač do šlehačky
1 plnotučný tvaroh ve vaničce
moučkový cukr


Doporučuju začít s přípravou dýně - omyjte, vydlabte, oloupejte a nastrouhejte ji na jemném struhadle (300 g vychází cca na půlku středně velké dýně Hokkaido).
Pak si připravíme dortovou nebo koláčovou formu, vyložíme ji pečícím papírem a zapneme troubu na 150 - 160 stupňů (záleží, jak vám peče trouba).
Poté si oddělíme žloutky od bílků a se špetkou soli bílky vyšleháme do tuha.
Do větší mísy dáme žloutky s cukrem a máslem a prošleháme. Mouku, kypřící prášek a koření promícháme ve vedlejší misce a přidáme spolu s mlékem k máslové směsi. Dále přidáme nastrouhanou dýni a ořechy a celou směs prošleháme. Nakonec opatrně špachtlí vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto "nalijte" (je spíš tužší, takže o lití nemůže být řeč) do formy, srovnejte stěrkou a dejte péct asi na 30 minut. Propečenost si ověřte špejlí.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Na krém si nejdříve vyšleháme šlehačku se ztužovačem, vmícháme tvaroh a přidáme cukr podle chuti.

Zchladlý koláč potřeme krémem a můžeme posypat skořicí, oříšky nebo třeba dýňovými semínky.







pátek 15. dubna 2016

Bezlepkový mrkvový dort

Tento recept tu už mám, jen je s pšeničnou moukou. Bez lepku jsem ho dělala poprvé a povedl se! Byl na zakázku a oslavenci prý moc chutnal :). Jen je korpus křehčí, než ten lepkový, tak se s ním musí opatrněji. Postup receptu je stejný, ale zkopíruju ho, ať je to na jednom místě. Klidně ho zkuste z poloviční dávky jen jako koláč s krémem na povrchu, to je taky dobrota. A krém jsem dělala trošku jinak, než mám v receptu a byl taky řidší, než bylo žádoucí, tak ho udělejte raději podle receptu :).



na formu o průměru 28 cm jsou potřeba:

4 vejce
2 hrnky třtinového cukru
1 a 1/4 hrnku oleje
2 hrnky bezlepkové mouky samokypřící Doves Farm
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
muškátový oříšek (trochu nastrouhat)
2 lžíce citronové šťávy
3 vrchovaté hrnky na hrubo nastrouhané mrkve (kupte si asi 600 g)
1 hrnek pomletých ořechů (nemelu je úplně na jemno)

1 hrnek = klasika cca 250 ml

na krém:

2 smetany ke šlehání + 2 ztužovače do šlehačky
2 tvarohy v papíru
1 zakysaná smetana
moučkový cukr podle chuti

Nejdříve si nastrouhejte mrkev, pomelte ořechy a zapněte troubu na 150 stupňů (zase ale záleží na troubě, mně peče hodně - Apetit říká 175 :), dort by se měl péct pomaleji, ať se propeče). Potom vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a prošlehejte. Všechny suché přísady, kromě ořechů, promíchejte zvlášť v misce a pak přidejte do těsta. V této fázi je těsto spíše hustší, mrkví ale zřídne. Přidejte tedy mrkev a ořechy, promíchejte a nakonec přidejte šťávu z citrónu. Těsto nalijte do papírem vyložené formy, vložte do trouby a pečte 65-75 min, Apetit říká 1 h, záleží ale, v jaké formě pečete  (cupcaky jsou asi za 30 min) a taky na té troubě. Špejle vám pomůže (pokud ji zapíchnete do těsta a po vytáhnutí je mokrá, ještě ho tam musíte nechat). Z formy dort vytáhněte, až úplně zchladne.
Ze spodní části dortu nezapomeňte oddělat pečící papír a dort podélně rozřízněte pomocí dlouhého nože (pilka je super) a vrchní díl opět pomocí dvou dlouhých nožů dejte bokem.
Vyšlehejte dvě šlehačky společně se ztužovači, ve vedlejší míse prošlehejte tvarohy s cukrem, aby byl jemnější a poddajnější. K tvarohům už pomocí stěrky jemně vmíchejte vyšlehané šlehačky a jednu zakysanou smetanu a doslaďte podle chuti.

*Teď bych doporučila celý dort dát na nějakou tvrdou podložku, tác, na kterém budete dort servírovat a na ní ho plnit a zdobit (s tím, že se ale budete snažit, aby to okolo nebylo zamazané :).
Pokud budete dort dávat do krabice, jako já, dají se koupit kulaté podložky z tvrdého kartonu, nebo ji můžete jednoduše vyrobit. S hotovým dortem se pak totiž docela složitě manipuluje, jak je velký a hlavně křehký.

Větší polovinu krému dejte na spodní část dortu, opatrně ho přikryjte vrchním dílem (já si většinou zase pomáhám těmi noži) a zbytkem krému pomažte vrch dortu. Můžete ho ozdobit ořechy, napsat něco čokoládou nebo ho nechat jen tak.
Pokud byste chtěli dort potřít i po bocích, dejte o šlehačku (+ ztužovač) a tvaroh navíc, pro jistotu, hodně drobečků vás totiž donutí dát větší vrstvu.


čtvrtek 7. dubna 2016

Pšenično žitný chléb

Už pečete s kváskem? U mě se z toho stala menší závislost a z každého bochníku mám hroznou radost. Pokud kvásek nemáte a nechce se vám vypěstovat, ráda daruju! Nebo zkuste najít někoho ve svém okolí podle Kváskové mapy, kdo kvásek daruje. Opravdu to pečivo pak stojí za to a z obchodu už ho chtít nebudete :). Kdo je začátečník, doporučuju tento článek od Maškrtnice a vůbec všechno z její stránky.
Konečně jsem si našla ideální recept, podle kterého se mi chleba vždycky povede a je to vcelku rychlovka se skvělým výsledkem. Inspirací mi byly chleby paní Myslivcové a Martina Kubíka ze skupiny na facebooku.



Na jeden velký nebo dva menší bochníky je potřeba:

na kvas

1 lžíce žitného kvásku z lednice
150 g vody
150 g celozrnné žitné mouky

Večer rozmícháme lžíci kvásku ve vodě, přidáme mouku a vymícháme hustou kaši. Misku zakryjeme sáčkem a necháme 8-12 hodin kvasit na lince. Tento čas je individuální, záleží, jak silný kvásek máte nebo jaká je teplota v místnosti. Každopádně musí být vidět, že kvásek zvětšil svůj objem. Ráno si odebereme zase lžíci kvásku do lednice a pokračujeme se zaděláváním těsta.

do těsta

600 g pšeničné chlebové mouky
360 g vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
půl panáku vody

Do mísy se vzniklým kvásek nalijeme 360 g vody a metličkou rozmícháme. Přisypeme mouku a kmín a smícháme tak, aby se mouka s vodou spojily, misku zakryjeme a těsto necháme 30 minut odpočívat. 
Poté přidáme sůl a půl panáku vody a vymícháme hladké, i když řidší těsto.

Jinou mísu vymažeme trochou oleje a těsto do ní přendáme, zavřeme víčkem/přikryjeme igelitem a takto necháme 2 hodiny kynout. Během tohoto kynutí těsto 2x po 40 minutách popřekládáme (vezmeme kraj těsta, natáhneme a "vmáčkneme" to středu, tímto způsobem to uděláme dokola). Těsto se tím zpevní.

Po těch dvou hodinách si pomažeme trochou oleje pracovní desku a těsto na ni vyklopíme. //Pokud chcete dělat dva menší bochníky, v této chvíli si těsto rozdělte na poloviny a pokračujte stejně//. U tvarování bochníku se mi nejvíc osvědčil způsob podle paní Myslivcové.  U oválného bochníku těsto ručně roztáhneme do stran (do šířky vaší ošatky) a zamotáme jako štrůdl. Pokud máte ošatku kulatou, těsto roztáhněte o něco více než je ošatka široká a poté pravý a levý okraj těsta přeložte dovnitř (vznikne tak pevnější bochník, který se vejde do vaší kulaté ošatky) a zamotejte zase jako štrůdl a ještě trochu vytvarujte dokulata.
Bochník potřeme moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou (nejlépe žitnou) nebo do cedníku, který vyložíme utěrkou a zase vysypeme moukou. Ošatku dáme do igelitového sáčku a necháme kynout na cca 2-3 hodiny .Tady opět záleží na teplotě v místnosti. Pokud kynutí chcete urychlit, můžete si trošku nahřát troubu a bochník do ní vložit. 

Na konci kynutí rozpálíme troubu na 250 stupňů, společně s plechem a s pekáčkem na vodu na zapaření, který dáme naspod trouby. Bochník vyklopíme na prkýnko/desku s pečícím papírem, nařízneme žiletkou a i s pečícím papírem sesuneme na rozpálený plech. Zároveň vlijeme do spodního pekáčku hrnek vařící vody. Troubu rychle zavřeme, po 15 minutách ji vyvětráme a pekáček s vodou vyndáme. Troubu stáhneme na 180-200 stupňů a dopékáme 30 minut. Pokud pečete dva menší bochníky, dobu pečení snižte. Upečený bochník poznáte tak, že zní na poklep zespodu dutě. Chleba necháme zchladnout na mřížce a krájíme, až bude vychladlý. 






*Chleba může kynout i v lednici přes noc. V tomto případě je ideální udělat si rozkvas ráno. Večer těsto zadělat, nechat dvě hodiny kynout v misce i s překládáním, udělat bochník a v igelitu dát kynout do lednice na cca 12-15 hodin. A pokud je vykynutý, hned ho dát péct. Tohle si ale opravdu musíte vychytat. V lednici by nemělo být méně jak 5 stupňů, kvásek už by prý přestal pracovat.
Naposledy jsem už chtěla jít spát, takže nebyl čas na ty dvě hodiny kynutí v míse. Těsto jsem jen umíchala, vyklopila na pracovní desku, dvakrát ho během 30 minut přeložila, udělala bochník a šel do lednice. Ráno ještě úplně vykynutý nebyl, tak jsem ho dala do lehce vyhřáté trouby dokynout a asi za 2 hodiny jsem pekla. Je to trošku alchymie, ale o to víc mě to baví :).
To lednicové kynutí je praktické v tom, že bochník nemusíte hlídat během dne, ale ráno prostě vstanete a uvidíte. Zabere to celé méně času. A taky je z lednicového kynutí chleba prý lepší, jak kyne pomalu.  

čtvrtek 31. března 2016

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou (bez lepku i s lepkem)

Je to rychlovka z nenáročných surovin a se skvělým výsledkem. Pekla jsem jen bezlepkovou variantu a koláč je vláčný i třetí den. S pšeničnou moukou bude určitě ještě lepší!
Recept jsem našla u Kitchenette, jen upravila mouky a přidala kokos. Navíc jsem také dělala poloviční dávku (jen drobenku jsem nepůlila, té totiž není nikdy dost!) , takže mi z toho vyšly čtyři koláčky a jeden nižší koláč. Můžete ale použít i menší plech nebo udělat koláč, který bude vyšší (v tomto případě počítejte s delší dobou pečení). Nebo dávku zdvojit a udělat ji na velký plech (v tomto případě zdvojte všechny ingredience, i ovoce). Vrstva těsta by ale měla být spíše tenčí.
Mám plný mražák meruněk, tak bylo jasné, jaké ovoce použiji, ale může se použít úplně jakékoliv a čerstvé bude určitě lepší. Podle receptu byste měli použít 500 g ovoce (například čerstvých švestek i s peckami), záleží ale na ploše formy, kterou použijte. 
Budete-li dělat koláč s pšeničnou moukou, v receptu se píše 100 g hrubé a 75 g celozrnné, myslím ale, že polohrubá bude fungovat stejně a pokud nemáte celozrnnou, nahraďte ji z části kokosem jako já a doplňte zase polohrubou. 



Ingredience:

100 g modré samokypřící mouky Doves Farm 
40 g kokosu
35 g rýžové mouky
90 g třtinového cukru
125 ml mléka
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva (pokud dáte modrou DF, prdopeč už nedávejte)
1/4 lžičky sody
špetka soli
1,5 lžíce rostlinného oleje
2 zarovnané lžíce rozemletých chia semínek
200 g mražených vypeckovaných meruněk nebo jiné ovoce

na kokosovou drobenku:

35 g změklého másla
25 g cukru moučka
40 g rýžové mouky
30 g kokosu

Nejdříve si zapněte troubu na 160 stupňů a plech/formu si vymažte máslem a vysypte třeba kokosem nebo moukou. Nachystejte si ovoce - čerstvé vypeckujte a nakrájejte, mražené nechte trošku povolit a nakrájejte na menší kousky. Pokud budete dávat ovoce jiné, tou gramáží, co tu uvádím, se moc neřiďte. Neměly by to být příliš velké kusy, aby to nebylo moc těžké, drobným ovocem zase koláč jen posypte. Je to i podle chuti :). 
Na drobenku jen rukou smíchejte všechny suroviny, aby vám vznikly malé hrudky. 
V jedné míse smíchejte mouky, kokos, špetku soli, sodu, chia semínka a pokud nedáváte modrou DF, dejte i prášek do pečiva. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny, přidejte olej a poté k této směsi střídavě přimíchávejte sypkou směs a mléko. Už jen vařečkou a zlehka. 
Hotové těsto vlijte na plech/do formy a poklaďte ovocem slupkou dolů. Já jsem meruňky ještě trošku obalila v kokosu, ze strachu, že mi těsto moc rozmočí a fungovalo to skvěle. U menšího mraženého ovoce nebo u čerstvého strach mít nemusíte. Nakonec těsto posypejte drobenkou a dejte péct na 15 minut do růžova. Jen dávejte pozor, ať ho nevysušíte. 





středa 30. března 2016

Vláčné čokoládové muffiny (bez lepku i s lepkem)

Po takovýchto muffinech jsem dlouho toužila. Jsou krásně vláčné, plné čokolády a hlavně jsou rychlé a na suroviny nenáročné. I bezlepková varianta byla po třech dnech výborná. Recept mám z mých oblíbených Pradobrot, jen jsem dala místo jahod čokoládu. Dělala jsem jak lepkové, tak bezlepkové a obě varianty se fakt povedly. Bezlepkové jsem dělala jen z poloviční dávky a vyšlo to na 11 akorátních muffinů.



Na 11-12 muffinů (tedy poloviční dávku) je potřeba:

125 g bezlepkové mouky (dala jsem modrou Doves Farm/ u lepkových dejte mouku polohrubou)
22 g holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva (pokud dáte modrou DF, kypřidlo už nedávejte)
špetka soli
115 g cukru krupice 
1 vejce
125 g bílého jogurtu
60 ml mléka
60 ml rostlinného oleje
100 g hořké čokolády pokrájené na kousky 

Nejdříve si zapněte troubu na 160-180 stupňů (záleží na troubě) a nachystejte si formu na muffiny. V jedné misce smíchejte metličkou cukr, vejce, mléko, olej a jogurt. V druhé misce smíchejte zbytek sypkých surovin, tedy mouku, kypřící prášek, sůl a kakao. Sypkou směs sypte po částech do tekuté a dobře promíchejte. Nakonec vsypte čokoládové kousky. Těstem naplňte formičky do 3/4 a pečte 18-25 minut a propečenost zkuste pomocí špejle. 
Výborné jsou i jen tak, ale s krémem ze šlehačky a tvarohu budou ještě lepší.