středa 16. prosince 2015

Domácí rohlíky

Jsou tak neuvěřitelně dobré, to se ani nedá popsat. S kupovanými naprosto nesrovnatelné. Martin Kubík, od kterého mám recept, je nazval "Rohlíky dobré i druhý den", tak snad do zítra vydrží, abych mohla zjistit, jestli má pravdu :). Recept je tedy z jeho facebookové stránky. A natočil také video, jak rohlíky motat a to najdete zde. Jelikož jsem neměla doma sádlo, dala jsem změklé máslo a výsledek je opravdu božský i s touto obměnou. Jsou hotové za chvilku a na ingredience naprosto nenáročné, musíte je zkusit!





Na 10 rohlíků je potřeba:

500 g prosáté hladké mouky
270 g teplé vody (nesmí být horká, kvasnice by to s největší pravděpodobností nepřežily)
20 g kvasnic
1 lžička sladěnky nebo cukru
2 lžičky soli
30 g sádla/změklého másla (EDIT: se sádlem jsou křupavější)

V teplé vodě si rozmíchejte cukr, nadrobte do ní čerstvé kvasnice a nechte vzejít kvásek. Zhruba po 10-15 minutách uvidíte, že kvasnice vytvořily "čepičku" na povrchu a teď už jen vše smícháte dohromady. Buď v robotu, ručně nebo šlehačem s hnětacími háky. Až vytvoříte kompaktní těsto, misku zakryjete igelitem a necháte 30 min kynout (doma jsem měla chladno, tak jsem to dala k topení). Poté těsto rozdělíte na 10 dílů o zhruba 83 g, ať máte rohlíky stejné. Z každého dílu vyválíte trojúhelník tlustý cca 3 mm a od širšího kraje rohlík zamotáte tak, aby skončila špička ve středu rohlíku. Rohlíky rozložíte na plech v rozestupech alespoň 4 cm od sebe, aby se nespekly. Je nutno péct na dvou pleších (5 rohlíků na jednom, 5 na druhém). Plechy zakryjte igelitem a nechte 40 min kynout. Opět jsem dala na teplejší místo. Asi tak 15 minut před koncem kynutí je potřeba zapnout troubu na 250 stupňů společně s pekáčkem na vodu na zapaření. Jakmile jsou rohlíky nakynuté, postříkejte je vodou z rozprašovače (můžete je i posypat semínky), vložte do trouby a zároveň chrstněte do pekáčku hrnek vařící vody. Asi po 15 minutách by rohlíky mohly být hotové, ale záleží na vaší troubě. Pokud máte rádi vypečenější, nechte je v troubě déle. Po vytáhnutí z trouby rohlíky opět postříkejte vodou, aby se leskly. Stejný postup provedeme i s druhým plechem, jen další vodu do pekáčku nepřilévejte.









1 komentář: