neděle 17. ledna 2016

Nejoblíbenější mrkvový dort

Dělala jsem ho už mockrát, jako dort, koláč nebo i cupcaky a vždycky se to povedlo, dokonce jsem obdržela i vlny pochval. Je pořádně vlhkej, šťavnatej a voňavej po skořici a oříškách (ale oříšků tam není příliš, takže i těm, co jim neholdují, chutná). Jo a nikdo nepozná, že je tam nějaká mrkev. Navíc je fakt jednoduchej a všem se zatím povedl. Recept mám z Apetitu, jen krém jsem udělala jinak. A těsta je opravdu dost, takže pokud máte menší formu, ze zbylé části těsta si udělejte třeba ty cupcaky nebo ho nalejte do srnčího hřbetu. Neplňte formu úplně po povrch, aby vám neutekl a hlavně, aby se dopekl. Pokud zrovna nemáte třtinový cukr, tak ale bílého uberte, sladí víc.


na formu o průměru 28 cm jsou potřeba:

4 vejce
2 hrnky třtinového cukru
1 a 1/4 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
muškátový oříšek (trochu nastrouhat)
2 lžíce citronové šťávy
3 vrchovaté hrnky na hrubo nastrouhané mrkve (kupte si asi 600 g)
1 hrnek pomletých ořechů (nemelu je úplně na jemno)

1 hrnek = klasika cca 250 ml

na krém:

2 smetany ke šlehání + 2 ztužovače do šlehačky
2 tvarohy v papíru
1 zakysaná smetana
moučkový cukr podle chuti

Nejdříve si nastrouhejte mrkev, pomelte ořechy a zapněte troubu na 150 stupňů (zase ale záleží na troubě, mně peče hodně - Apetit říká 175 :), dort by se měl péct pomaleji, ať se propeče). Potom vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a prošlehejte. Všechny suché přísady, kromě ořechů, promíchejte zvlášť v misce a pak přidejte do těsta. V této fázi je těsto spíše hustší, mrkví ale zřídne. Přidejte tedy mrkev a ořechy, promíchejte a nakonec přidejte šťávu z citrónu. Těsto nalijte do papírem vyložené formy, vložte do trouby a pečte 1 h  a 15 min, Apetit říká 1 h, záleží ale, v jaké formě pečete  (cupcaky jsou asi za 30 min) a taky na té troubě. Špejle vám pomůže (pokud ji zapíchnete do těsta a po vytáhnutí je mokrá, ještě ho tam musíte nechat). Z formy dort vytáhněte, až úplně zchladne.
Ze spodní části dortu nezapomeňte oddělat pečící papír a dort podélně rozřízněte pomocí dlouhého nože (pilka je super) a vrchní díl opět pomocí dvou dlouhých nožů dejte bokem.
Vyšlehejte dvě šlehačky společně se ztužovači, ve vedlejší míse prošlehejte tvarohy s cukrem, aby byl jemnější a poddajnější. K tvarohům už pomocí stěrky jemně vmíchejte vyšlehané šlehačky a jednu zakysanou smetanu a doslaďte podle chuti.
Větší polovinu krému dejte na spodní část dortu, přikryjte ho vrchním dílem (já si většinou zase pomáhám těmi noži) a zbytkem krému pomažte vrch dortu. Můžete ho ozdobit ořechy, napsat něco čokoládou nebo ho nechat jen tak.
Pokud byste chtěli dort potřít i po bocích, dejte o šlehačku (+ ztužovač) a tvaroh navíc, pro jistotu, hodně drobečků vás totiž donutí dát větší vrstvu.







Žádné komentáře:

Okomentovat