středa 20. ledna 2016

Strouhaná buchta s tvarohem

Doma máme tento recept už plno let, jsem ale mimo domov, tak jsem po ní musela pátrat na internetu a nakonec jsem ji našla na Pradobrotách. Dostala jsem totiž požadavek upéct nějakou buchtu s tvarohem,tak jsem si hned vzpomněla na tuhle oblíbenou. Voní krásně po másle a ta kombinace tvarohu a kakaa je skvělá. Rozhodně nenahrazujte máslo Herou nebo něčím podobným, raději si připlaťte těch pár korun a výsledek bude o mnoho lepší. Fakt! Můžete udělat i světlou variantu bez kakaa, nebo půl na půl. Lepší je odležená, 3. den nejlepší, řekla bych.


na plech cca 30x40 cm (můj je o malinko menší) bude potřeba:

na těsto:

250 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 žloutek (bílek půjde do náplně)
3 lžíce mléka
400 g hladké mouky - dala jsem 300 g hladké a 100 g celozrnné (pro lepší pocit :)
1 prášek do pečiva
30 g kakaa

na tvarohovou náplň:

4 bílky
špetka soli
200 g moučkového cukru
500 g tvarohu (je jedno, jestli v papíru nebo ve vaničce, v papíru ho akorát budete muset trošku zpracovat šlehačem, aby byl hladký)
1 lžíce solamylu nebo vanilkového pudingu
5 lžic mléka
3 žloutky

Máslo utřete s cukrem, poté přidejte žloutek a 3 lžíce mléka. Ve vedlejší misce si smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva, směs přisypte k máslu a teď už rukou zpracujte. Těsto si rozdělte na větší a menší polovinu (větší přijde na spodek buchty), vytvořte válečky a dejte ho alespoň na půl hodiny do mrazáku ztuhnout.

Zapněte si troubu na 160 stupňů (Pradobroty píšou 180, záleží na vaší troubě). Bílky vyšlehejte s polovinou cukru a špetkou soli, nebudou úplně tuhé, spíš jako náplň do trubiček. V druhé misce smíchejte tvarohy, žloutky, druhou polovinu cukru, mléko a solamyl/van. puding. Sníh z bílků jemně vmíchejte k tvarohové směsi.

Plech si vyložte pečícím papírem, vyndejte větší polovinu těsta z mrazáku a nastrouhejte ji na plech. Prsty těsto "pomačkejte" a vlijte na něj tvarohovou náplň. Navrch nastrouhejte druhou polovinu těsta, pokud vám nejde nastrouhat až ke krajům, nastrouhejte si trošku těsta na talířek bokem a pak ho rozmístěte i ke krajům. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut, až začnou kraje růžovět, je hotovo. Po upečení otevřete dvířka od trouby a buchtu nechte chladnout tam. Skladujte třeba v plastové krabičce v ledničce, tam zvlhne nejlíp. 




Žádné komentáře:

Okomentovat