pátek 15. dubna 2016

Bezlepkový mrkvový dort

Tento recept tu už mám, jen je s pšeničnou moukou. Bez lepku jsem ho dělala poprvé a povedl se! Byl na zakázku a oslavenci prý moc chutnal :). Jen je korpus křehčí, než ten lepkový, tak se s ním musí opatrněji. Postup receptu je stejný, ale zkopíruju ho, ať je to na jednom místě. Klidně ho zkuste z poloviční dávky jen jako koláč s krémem na povrchu, to je taky dobrota. A krém jsem dělala trošku jinak, než mám v receptu a byl taky řidší, než bylo žádoucí, tak ho udělejte raději podle receptu :).



na formu o průměru 28 cm jsou potřeba:

4 vejce
2 hrnky třtinového cukru
1 a 1/4 hrnku oleje
2 hrnky bezlepkové mouky samokypřící Doves Farm
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
muškátový oříšek (trochu nastrouhat)
2 lžíce citronové šťávy
3 vrchovaté hrnky na hrubo nastrouhané mrkve (kupte si asi 600 g)
1 hrnek pomletých ořechů (nemelu je úplně na jemno)

1 hrnek = klasika cca 250 ml

na krém:

2 smetany ke šlehání + 2 ztužovače do šlehačky
2 tvarohy v papíru
1 zakysaná smetana
moučkový cukr podle chuti

Nejdříve si nastrouhejte mrkev, pomelte ořechy a zapněte troubu na 150 stupňů (zase ale záleží na troubě, mně peče hodně - Apetit říká 175 :), dort by se měl péct pomaleji, ať se propeče). Potom vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a prošlehejte. Všechny suché přísady, kromě ořechů, promíchejte zvlášť v misce a pak přidejte do těsta. V této fázi je těsto spíše hustší, mrkví ale zřídne. Přidejte tedy mrkev a ořechy, promíchejte a nakonec přidejte šťávu z citrónu. Těsto nalijte do papírem vyložené formy, vložte do trouby a pečte 65-75 min, Apetit říká 1 h, záleží ale, v jaké formě pečete  (cupcaky jsou asi za 30 min) a taky na té troubě. Špejle vám pomůže (pokud ji zapíchnete do těsta a po vytáhnutí je mokrá, ještě ho tam musíte nechat). Z formy dort vytáhněte, až úplně zchladne.
Ze spodní části dortu nezapomeňte oddělat pečící papír a dort podélně rozřízněte pomocí dlouhého nože (pilka je super) a vrchní díl opět pomocí dvou dlouhých nožů dejte bokem.
Vyšlehejte dvě šlehačky společně se ztužovači, ve vedlejší míse prošlehejte tvarohy s cukrem, aby byl jemnější a poddajnější. K tvarohům už pomocí stěrky jemně vmíchejte vyšlehané šlehačky a jednu zakysanou smetanu a doslaďte podle chuti.

*Teď bych doporučila celý dort dát na nějakou tvrdou podložku, tác, na kterém budete dort servírovat a na ní ho plnit a zdobit (s tím, že se ale budete snažit, aby to okolo nebylo zamazané :).
Pokud budete dort dávat do krabice, jako já, dají se koupit kulaté podložky z tvrdého kartonu, nebo ji můžete jednoduše vyrobit. S hotovým dortem se pak totiž docela složitě manipuluje, jak je velký a hlavně křehký.

Větší polovinu krému dejte na spodní část dortu, opatrně ho přikryjte vrchním dílem (já si většinou zase pomáhám těmi noži) a zbytkem krému pomažte vrch dortu. Můžete ho ozdobit ořechy, napsat něco čokoládou nebo ho nechat jen tak.
Pokud byste chtěli dort potřít i po bocích, dejte o šlehačku (+ ztužovač) a tvaroh navíc, pro jistotu, hodně drobečků vás totiž donutí dát větší vrstvu.


Žádné komentáře:

Okomentovat