úterý 1. listopadu 2016

Šťavnatý dýňový koláč (bez lepku i s lepkem)

Jsem neuvěřitelná ostuda! Přidávám sem recept po hrozně dlouhé době. Tento koláč ale stojí za zveřejnění, je skvěle vláčný, voní po skořici a máslu a hlavně vydrží šťavnatý dlouho (teda pokud se hned nesní, že). Recept mám z blogu Smooth cooking, jen jsem ho předělala na bezlepkový a přidala 50 ml mléka, jelikož se mi těsto zdálo moc tuhé. Pokud budete dělat lepkovou variantu, dejte hladkou mouku. Dělala jsem ho už víckrát a pokaždé do jinak velké formy, i když byl nižší nebo vyšší, povedl se moc dobře (na fotkách je z 28cm formy). A fakt ho zkuste, je to dobrota!



Na formu 24 - 28 cm jsou potřeba:

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
150 g změklého (nebo rozehřátého a zchladlého) másla
150 g cukru krystal nebo krupice
300 g dýně (na jemno nastrouhané) - já dala Hokkaido
150 g bezlepkové mouky (dávám napůl rýžovou a napůl modrou Doves Farm, je to ale docela jedno, jakou dáte, mouka tvoří malou část celkového objemu)
100 ml mléka
50 g namletých vlašských ořechů
1 kypřící prášek
1-2 lžičky perníkového koření (milovníci perníkové vůně dají 2, pro někoho to ale může být moc)
2 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku

na krém:

1 smetana ke šlehání
1 ztužovač do šlehačky
1 plnotučný tvaroh ve vaničce
moučkový cukr


Doporučuju začít s přípravou dýně - omyjte, vydlabte, oloupejte a nastrouhejte ji na jemném struhadle (300 g vychází cca na půlku středně velké dýně Hokkaido).
Pak si připravíme dortovou nebo koláčovou formu, vyložíme ji pečícím papírem a zapneme troubu na 150 - 160 stupňů (záleží, jak vám peče trouba).
Poté si oddělíme žloutky od bílků a se špetkou soli bílky vyšleháme do tuha.
Do větší mísy dáme žloutky s cukrem a máslem a prošleháme. Mouku, kypřící prášek a koření promícháme ve vedlejší misce a přidáme spolu s mlékem k máslové směsi. Dále přidáme nastrouhanou dýni a ořechy a celou směs prošleháme. Nakonec opatrně špachtlí vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto "nalijte" (je spíš tužší, takže o lití nemůže být řeč) do formy, srovnejte stěrkou a dejte péct asi na 30 minut. Propečenost si ověřte špejlí.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Na krém si nejdříve vyšleháme šlehačku se ztužovačem, vmícháme tvaroh a přidáme cukr podle chuti.

Zchladlý koláč potřeme krémem a můžeme posypat skořicí, oříšky nebo třeba dýňovými semínky.







1 komentář:

  1. Casino - Dr.Mcd.com
    Casino - Dr.Mcd.com. Address: 4343 Boulder Street, Henderson, 충청북도 출장샵 NV 나주 출장샵 89109 아산 출장안마 United 양산 출장마사지 States. 청주 출장마사지 Gambling Problem? Call 1-800-522-4700.

    OdpovědětVymazat