neděle 13. listopadu 2016

Vláčná dýňová roláda

Přech chvílí jsem ji dojedla a asi si dám další. Je to skvělej podzimní moučník, piškot voní perníkem a skořicí a krém z mascarpone to celé doladí do dokonalosti. A platí u ní, čím starší tím lepší, i když už druhý den se krásně rozleží a zvláční. Dělala jsem ji z bezlepkové mouky, normálně ale dejte mouku hladkou. Recept mám od Chez Lucie.



Na jednu roládu jsou potřeba:

3 velká vejce
200 g cukru krupice 
115 g bezlepkové mouky (dala jsem samokypřící Doves Farm) - jinak dejte mouku hladkou
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky  jedlé sody (když dáte samokypřící DF, sodu už nedávejte)
1/4 lžičky soli
150 g dýňového pyré (dala jsem pyré z dýně hokkaido - dýni jsem vydlabala - loupat se nemusí - a upekla v troubě do měkka, upečenou dýni jsem rozmixovala tyčovým mixérem, zbytek pyré jsem si navážila a zamrazila, ať mám na pak .)

na krém:

1 smetana ke šlehání
1 ztužovač do šlehačky
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany 16 %  (nebo tučný tvaroh ve vaničce, chcete-li)
moučkový cukr dle chuti

Nejdřív si zapneme troubu na 160 - 180 stupňů (podle toho, jak vám peče trouba) a nachystáme si velký rovný plech vyložený pečícím papírem.
Vejce šleháme s cukrem na vysoké otáčky 5 - 10 minut do pěny a mezi tím si do vedlejší misky odvážíme mouku a přidáme všechny sypké suroviny. Jakmile je směs vyšlehaná, vmícháme do ní dýňové pyré a sypkou směs, kterou prosejeme přes síto. Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozprostřeme stěrkou a dáme péct na 13 - 15 minut. Roláda je hotová, když se po lehkém stlačení prstem vrací těsto zpět.
Upečený piškot necháme chviličku vychladnout, aby nebyl úplně horký a překlopíme ho na pomoučenou utěrku. Chce to opatrně, ale mně se nikdy nijak nepoškodil, i když jsem na to nešikovná dost. Pomalu z piškotu sundáme pečící papír a roládu zamotáme i s utěrkou. Takto zamotané to necháme zchladnout na lince.  

Na krém si vyšleháme šlehačku se ztužovačem, zašleháme mascarpone a zakysanou smetanu a osladíme dle chuti. Já dávám všechen krém dovnitř rolády, můžete si ale oddělat trochu krému stranou na potření, je ho relativně dost. Piškot přendáme na čistý plech, rozbalíme z utěrky, krém rozetřeme rovnoměrně po celé ploše a roládu zabalíme - už bez utěrky.
Utěrku můžeme dát pryč a roládu zakryjeme alobalem nebo potravinovou fólií, aby nám pořádně zvlhla! Takto ji necháme do druhého dne v ledničce nebo ve sklepě.

* Pokud ji i potíráte, tak je určitě lepší ji posypat rozemletými vlašskými ořechy nebo kokosem třeba, i tak se bude ale blbě přikrývat alobalem. Celý estetický dojem tím asi zkazíte. Takže! Ji buď potřete až před servírováním nebo se na přikrývání alobalem vykašlete :).
Pokud, tak jako já, dáte všechen krém dovnitř, můžete roládu před servírování pocukrovat nebo nechat tak. Je to nejjednodušší.



    

Žádné komentáře:

Okomentovat