úterý 6. října 2015

Pšenično-špaldovo-žitný chleba

Recept na tento chleba jsem viděla na facebookové skupině Pečem pecen. Paní ho měla nádhernej, nadýchanej, tmavej, krásnou kůrku a já přesně po takovým toužím. Sama upozorňovala, že těsto je řidší a lepší je prý lednicové kynutí, to jsem ale ještě nezvládla zmenežovat, tak jsem to musela hecnout klasicky. Jo a přidala jsem ještě nabobtnaná chia semínka, lněny semínka a psyllium. Těsto bylo opravdu řídké :)), naolejovaná stěrka to ale zachránila. V troubě nakonec docela naskočil, ale! furt to není vzducholoď. Každopádně požadovaná oka máá a chuťově je taky moc dobrej. Určitě nedělám naposled. Jo a ještě jsem doma neměla pšeničnou celozrnnou, tak jsem místo ní namíchala špaldovou a žitnou. A praskl mi, protože chtěl ještě kynout!

Suroviny:

na kvas

lžíce kvásku z lednice, 120 g pšeničné chlebové mouky, 120 g vody
- ve vodě rozmícháme kvásek, přimícháme mouku, zakryjeme sáčkem a necháme cca 12 hodin kvasit

- ve stejnou dobu rozdrtíme 1 lžičku chia semínek, 1 lžičku lněných semínek a přidáme spolu s jednou lžičkou psyllia do 150 g vody a necháme, stejně jako kvásek, 12 hodin bobtnat


do těsta

210 g špaldové hladké mouky
70 g žitné chlebové mouky
210 g pšeničné chlebové mouky
170 g vody (pokud chcete nabobtnaná semínek vynechat - původně je v receptu 315 g vody)
105 g strouhaných vařených brambor
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
/semínka/

Nejdříve smícháme mouky s vodou a s nabobtnanou směsí a necháme alespoň 30 min odpočívat. Přidáme kvásek, brambory, semínka a kmín a vypracujeme těsto (po chvilce hnětení přidáme sůl). Takhle kyne asi 2 hodiny v míse s překládáním (2x po 40 minutách). Po dvou hodinách těsto vyklopíme na pomoučený vál a nějak se s touhle lepivou hroudou pereme. Mně pomohla naolejovaná stěrka. Vytvarujeme bochník a vložíme do pořádně zamoučené ošatky (a dáme do sáčku).

V ošatce necháme těsto kynout 2-3 hodiny (nebo déle - záleží na teplotě). Rozehřejeme troubu na 250 stupňů (spolu s plechem a s hrncem na zapaření). Chleba vyklopíme na prkýnko na pečící papír, ometeme mouku, nařízneme, orosíme a vložíme na rozpálený plech a zároveň nalijeme asi hrnek vařící vody do hrnce naspodu trouby.

Po 10-15 minutách vyvětráme páru, snížíme teplotu asi na 200 stupňů a pečeme cca 40 min. Průběžně můžeme chleba rosit vodou, kůrka by měla být lesklejší. Pokud zní spodní strana chleba dutě, vytáhneme, orosíme a necháme schládnout.










Žádné komentáře:

Okomentovat