úterý 6. října 2015

Pšenično-žitné raženky

Včera jsem potřebovala upéct něco rychlého a tyhle housky z Pekárnománie vypadaly výtečně. Mají skvělou kůrku, vláčnou střídku a díky omládku vydrží déle dobré než klasické pečivo z droždí. 

Suroviny:


na omládek


100 g vody

rovná lžička sladěnky nebo medu
125 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
– vše v míse umícháme a zakryté necháme hodinu kynout

do těsta
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
275 g hladké mouky


K vykynutému omládku přidáme zbytek ingrediencí a uhněteme těsto, které necháme hodinu v teple kynout a během této hodiny ho dvakrát promísíme. Po hodině kynutí dáme těsto na pracovní plochu, propracujeme ho a rozdělíme na 8-10 částí. Uděláme z nich bulky nebo vlastně jakékoliv tvary - já jsem se rozhodla pro raženky. Bulky necháme 5 minut odpočinout, pak je svrchu lehce zmáčkneme rukou, pomoučíme a narazíme raznicí, co nejvíc to jde (já jsem mohla ještě víc, aby byl vzor výraznější). Dáme na plech naraženou stranou dolů a necháme kynout asi 45 min. 



Rozehřejeme troubu, raženky opatrně otočíme, rozprašovačem orosíme a pečeme na 210 st. cca 20-25 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat