čtvrtek 5. listopadu 2015

Bezlepkový kváskový chleba z ošatky i z formy

Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších receptů na bezlepkový chleba, recept je od paní Školové z facebookové stránky.



























na kvásek

lžíce kvásku z ledničky
200 ml vlažné vody
150 g mouky Schar mix B
50 g pohankové mouky
-  v míse rozmícháme kvásek s vodou, přidáme mouky, přikryjeme prodiravěným sáčkem a necháme 12 hodin kvasit

ve stejnou dobu rozmícháme ve 350 ml vody 2 lžíce psyllia a 1-2 lžičky rozdrcených chia semínek a necháme do rána bobtnat

do těsta
50 g čirokové mouky
50 g jáhlové mouky
200 g mouky Schar mix B
lžička soli
lžička kmínu
2 lžíce olivového oleje
semínka

Po těch 12 hodinách (většinou ráno) nezapomeneme odebrat lžíci kvásku zpátky do lednice a vymícháme ze všech surovin těsto. Pokud chceme chleba péct ve formě, vyložíme si formu pečícím papírem, jemně do ní přendáme těsto, uhladíme, dáme do igelitového sáčku a necháme kynout 4-8 hodin. Pokud chceme chleba z ošatky, těsto popřekládáme a vytvoříme bochník, vložíme ho do vysypané ošatky a necháme zase kynout v sáčku 4-8 hodin. Mně oba dva chleby kynuly 8 hodin. Jakmile jsou chleby vykynuté, rozehřejeme si troubu na 250 st. společně s plechem, na kterém budeme chleba péct a s pekáčkem na vodu na zapaření. Chleba z ošatky si vyklopíme na prkýnko s pečícím papírem, mouku ometeme, chleba nařízneme, pokropíme rozprašovačem a chléb sesuneme na plech. Do pekáčku vlijeme hrnek vařící vody. Oba chleby pečeme na 250 st. 10-15 minut, pak vyvětráme páru a stáhneme teplotu na 200 st. (já často stahuju i na 170 st) a dopékáme 35-45 minut. U chlebu z formy ho nezapomeneme vyndat cca po 20 minutách a dopékáme ho volně na mřížce.













Žádné komentáře:

Okomentovat