úterý 10. listopadu 2015

Bezlepkový kváskový chleba (z přirozeně bezlepkových mouk)

Už jsem ho párkrát dělala do formy, teď jsem ale toužila po vymazlenym bochníku. Je výbornej, krásně vlhej a šťavnatej. Inspirace tady.



























den předem si přichystáme kvásek a psyllium s vodou

na kvásek
1 lžíce kvásku z ledničky
200 g mouky (dala jsem 170 g Scharu mix B a 30 g pohankové, jen proto ale, že jsem víc neměla, jinak bych dala půl na půl)
200 g vlažné vody
- ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme mouky, misku přikryjeme a necháme 12-16 hodin kvasit

na psyllium
500 ml vody
2 lžíce + 1 lžička psyllia
1 lžíce rozdrcených chia semínek
1 lžička rozdrceného lněného semínka
- smícháme a necháme 12 hodin bobtnat

do těsta
150 g pohankové mouky
150 g čirokové mouky
100 g jáhlové mouky
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky kmínu
100 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek

Ráno si nezapomeneme odebrat lžíci kvásku do ledničky. Ze všech surovin vymícháme těsto, které je díky nabobtnané směsi z psyllia krásně kompaktní a hezky se odlepuje od mísy (ač je docela "mokré"). Těsto jsem nechala hodinu kynout v míse, potom jsem ho vyklopila na pomoučený vál a zpracovala. Netáhne se úplně krásně jak těsto jen ze Scharu, ale nějak jsem ho zpracovala, vytvořila bochánek a vložila do pořádně vysypané ošatky. Ošatku jsem vložila do igelitu a nechala kynout na teplém místě (pomohla mi mírně nahřátá trouba). Chleba kyne 4-6 hodin, záleží na teplotě. Jakmile je chleba nakynutý, rozpálíme troubu na 250 st. společně s plechem, na kterém budeme péct a pekáčkem na vodu na zapaření. Chleba vyklopíme na prkýnko s pečícím papírem, ometeme mouku, nařízneme žiletkou, pokropíme rozprašovačem a chleba sesuneme na rozpálený plech. Zároveň vlijeme 1 hrnek vařící vody do pekáčku naspodu trouby. Po 10-15 minutách stáhneme troubu na 200-180 stupňů (záleží na troubě) a dopékáme 40-60 minut, dokud nezní spodek chleba na poklep dutě. 





Žádné komentáře:

Okomentovat