na kvásek
1 lžíce kvásku z ledničky
200 g vlažné vody
70 g pohankové mouky
130 g mouky Schar mix B
-- kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouky, misku zakryjeme prodiravěným sáčkem a necháme 12 hodin kvasit
na gelovitou směs s psylliem
500 ml vody
2 lžíce + 1 lžička psyllia
1 lžíce rozdrcených chia semínek
1 lžička rozdrceného lněného semínka
1 lžička rozdrceného lněného semínka
-- smícháme a také necháme 12 hodin působit
do těsta
200 g pohankové mouky
200 g mouky Schar mix B
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky kmínu
semínka dle chuti
Ráno nezapomeneme odebrat lžíci kvásku zpět do lednice. Kvásek rozmícháme v gelovité směsi, přidáme ostatní suroviny a pomocí robota/šlehače s hnětacími háky/vařečky vypracujeme těsto. Je lepivé. Na pomoučený vál těsto vyklopíme, pokud chceme dělat dva menší bochníky, rozdělíme ho na poloviny. Těsto popřekládáme (ze začátku nám pomůže stěrka) a vytvoříme bochníky. Vložíme je do vysypaných ošatek (či cedníku vyloženým utěrkou), ošatky vložíme do igelitového sáčku a necháme kynout 4-8 hodin. Záleží na teplotě a asi i jak se kvásku chce :). Mně chleby kynuly 7,5 hodiny, v kuchyni jsem měla chladno. Jakmile uvidíte, že je chleba nakynutý (po lehkém zmáčknutí prstem byste měli cítit, jak tak praskají bublinky a těsto by se nemělo vracet moc rychle ani moc pomalu a hlavně by mělo těsto asi tak zdvojnásobit svůj objem), rozehřejte troubu na 250 stupňů, i s plechem, na kterém budete péct a s pekáčkem na vodu na zapaření. Chleby vyklopíme na prkýnko s pečícím papírem, ometeme od mouky a nařízneme. Sesuneme je na rozpálený plech a do pekáčku naspodu trouby vlijeme hrnek vařící vody. Takhle pečeme 10 minut, poté vyvětráme páru a stáhneme na 180-200 stupňů, opět záleží na troubě. Pokud máte jeden velký bochník, pečete ho asi ještě dalších 50-55 minut, pokud dva malé 35-45 minut. Ty časy jsou orientační, bochník musí znít na poklep zespodu dutě.
Žádné komentáře:
Okomentovat