Korpus:
4 vejce
160 g cukru krupice nebo krystal
160 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
trocha vody
špetka soli
Nejdříve si zapněte troubu na 150-160 stupňů a nachystejte si formu. Dno vyložte pečícím papírem tak, že papír "scvaknete" mezi dno a boky a to, co trčí, odstřihnete. Boky pomažte kostkou másla a přilepte na ně pečící papír tak, aby převyšoval kraj formy o alespoň 5 cm. Tento postup najdete i s foto ukázkou tady.
Žloutky oddělte od bílků, opravdu opatrně, aby byly bílky čisté bez částí žloutku. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a lžící studené vody, až sníh začne houstnout, přidejte 1/2 cukru (80 g) a vyšlehejte do tuha (špičky musí zůstat stát).
Žloutky se zbylým cukrem šlehejte do pěny asi 4 minuty. Mezitím si dejte vařit vodu, do žloutků přidejte 5 lžic horké vody a šlehejte ještě minutu.
Ve vedlejší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a nejlíp si ji do vedlejší misky prosejte. Ke žloutkům přidejte 1/3 mouky a zamíchejte. Vmíchejte 1/3 bílků - jemně špachtlí nebo vařečkou. Vsypte další třetinu mouky a další třetinu bílků, zase promíchejte a nakonec zbytek surovin a vymíchejte hezky vláčné těsto.
Těsto nalijte do formy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut. Během pečení troubu nesmíte otevřít, piškot by se nemusel nafouknout a propadl by se. Až budete vidět ke konci pečení, že je na povrchu krásně zlatavý, zkuste pomocí špejle, jestli je hotový (když ji vytáhnete suchou, je upečený) a nechte chvilku vychladnout na mřížce. Pak piškot vyndejte z formy, překlopte a nechte chladnout volně na mřížce.
Až korpus vychladne, rozkrojte ho na 3 stejné díly. U větší formy vám to vyjde jen na 2 díly (v tomto případě udělejte méně krému).
Krém:
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače do šlehačky
1 mascarpone
1 tučný tvaroh ve vaničce
1 smetanový sýr (cream cheese typu Philadelphia, Lučina - já mám osvědčený smetanový sýr z Lidlu)
moučkový cukr dle chuti
libovolné ovoce
Smetany vyšlehejte spolu se ztužovači, pomocí stěrky vmíchejte k tvarohům a podle chuti doslaďte. Krém postupně navrstvěte, já jsem ještě do každé mezery ke krému dala okapaný a nakrájený ananas - můžete dát jiné ovoce nebo klidně žádné. Dort jsem ozdobila čerstvými jahodami a zbylým ananasem. Před servírováním je dobré nechat dort uležet v lednici.
Fotky dalších (novějších) dortů najdete tady http://upeceno.blogspot.cz/2017/05/dorty.html
A jedna nekvalitní na řezu |
Žádné komentáře:
Okomentovat