středa 14. října 2015

Bagetky s prefermentem a kváskem

Dnes jsem měla chuť udělat něco rychlého, nového a dobrého, pochopitelně. Všem těmto kritériím nakonec vyhovovaly tyto bagetky z Pekárnománie.


























Den předem si založíme kvásek a preferment.

na preferment 
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g kvasnic
- vše smícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout do rána

na kvásek
1 lžička žitného kvásku
50 g vody
50 g žitné chlebové mouky
- kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouku a přikryté necháme do rána vykvasit

do těsta
120-130 g vody
25 g oleje
lžička cukru (já jsem dala lžičku rýžového sirupu)
2 lžičky soli
30 g mletých ovesných vloček
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Ráno vše smícháme, umícháme těsto a necháme ho v teple kynout 70-90 minut. Poté ho vyklopíme na vál, propracujeme (bylo docela lepivé, tak ze začátku pomůže stěrka), rozdělíme na 6 dílů (pokud chceme větší bagety, tak na 4), vytvarujeme bagety (já jsem stočila těsto jako když kroutíme utěrku) a dáme na plech kynout na 60-90 minut. Bagety postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 25 minut. Během pečení jsem je ještě párkrát pokropila, aby měly lesklejší povrch.






Žádné komentáře:

Okomentovat