Zkusila jsem tento chleba v bezlepkové verzi. Výsledek sice nemá tak velká oka, ale chuťově je moc dobrý.
Den předem jsem si zároveň s kváskem namočila rozdrcená semínka a psyllium.
na kvásek
1 lžíce kvásku z lednice
120 g vody
60 g pohankové mouky
60 g mouky Schar B
- ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme mouky, zakryjeme prodiravěným sáčkem a necháme 12 hodin kvasit
na směs semínek a vody
3 lžičky rozdrcených chia semínek
1 lžička rozdrcených lněných semínek
2 lžičky psyllia
300 ml vody
- vše smícháme a necháme 12 hodin bobtnat
do těsta
300 g mouky Schar B
90 g čirokové mouky
60 g jáhlové mouky
40 g pohankové mouky
90 g vody
120 g strouhaných brambor
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
Mouky smícháme s vodou a se směsí semínek a vody a necháme alespoň 30 minut stát. Odebereme si zase lžíci kvásku do lednice, zbytek přidáme do těsta spolu s bramborem, libovolnými semínky navíc a kmínem. Hněteme těsto a po chvilce přidáme i sůl. Těsto kyne 2 hodiny v míse, kdy jej 2x po 40 minutách popřekládáme (tohle těsto nemá úplně ideální konzistenci, tak se ho aspoň pokusíme popřekládat gumovou stěrkou). Poté těsto zpracujeme na vále, uděláme bochník a dáme kynout do vysypané ošatky (a dáme do sáčku). Tento chleba mi kynul 6 hodin. Záleží na teplotě. Rozpálíme troubu na 250 stupňů, spolu s hrncem na vodu na zapaření a s plechem, na kterém budeme chleba péct. Chleba vyklopíme z ošatky na prkýnko s pečícím papírem, ometeme, nařízneme a pokropíme vodou. Sesuneme na rozpálený plech a zároveň vylijeme hrnek vařící vody do hrnce na spodu trouby. Po 10-15 minutách vyvětráme páru, stáhneme na 200 stupňů a dopékáme cca 40 min.
Žádné komentáře:
Okomentovat