neděle 18. října 2015

Špaldový chleba s bramborem (podle Maškrtnice)

Neustále se snažím přesvědčit rodiče o úžasnosti kváskového chleba. S každým chlebem se jejich spokojenost stupňuje, tento ale celý proces přesvědčování završil a já slavím úspěch :)).
Recept jsem našla u Maškrtnice. Těsto je hodně hodně řídké, ale kompaktní a takové hezké :). V troubě se ale stane zázrak.

na kvas

1 lžíce kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové nebo špaldové chlebové

do těsta

300 g kvasu
400 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
300 g pšeničné chlebové nebo špaldové chlebové mouky
450 g vody
150 g vařených strouhaných brambor
lžička kmínu
17 g soli


Den předem si nachystáme kvas. Lžíci kvásku smícháme s vodou, přidáme mouku a zakryjeme a necháme cca 12 hodin zrát. Můžeme si uvařit i brambory.

Ráno nejdříve smícháme mouky s vodou a necháme alespoň 20 minut odpočívat. Potom přidáme brambory, kvásek a kmín a hněteme těsto. Po chvilce hnětení přidáme sůl (neměla by přijít do kontaktu s kváskem. Těsto by se mělo odlepovat od stěn, ale bude řidší a lepkavé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy s víkem a necháme 2 hodiny kynout, během kterých těsto 2x (po 40 minutách) popřekládáme. Po 2 hodinách těsto vyklopíme, zpracujeme (naolejovaná špachtle pomůže) a vytvoříme buď jeden velký nebo dva malé bochníky. Dáme do ošatky a necháme kynout 2-3 hodiny. Rozpálíme troubu na 250 stupňů, společně s plechem/formou a hrncem na vodu na zapaření. Bochníky vyklopíme buď na plech nebo do formy a do hrnce naspodu trouby vylijeme hrnek horké vody. Po 10 minutách páru vyvětráme a dopékáme cca 35 minut (pokud pečete jeden velký bochník, tak o cca 10 minut víc).





















Žádné komentáře:

Okomentovat