Na jeden bochník je potřeba:
kvásek
1 lžíce kvásku z ledničky
150 g celozrnné žitné mouky
- večer rozmícháme lžíci kvásku ve vodě, přidáme mouku, zakryjeme sáčkem a necháme cca 12 hodin kvasit
150 g špaldové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
320 g vody se dvěma lžícemi jogurtu (ve 320 g je započítaná i hmotnost jogurtu - dávat ho nemusíte, ale uberte pak množství vody)
120 g vařených rozmačkaných brambor
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
semínka podle chuti
Ráno si odebereme lžíci kvásku zpátky do lednice. Ve vodě s jogurtem rozmícháme kvásek a přidáme zbytek surovin. Jakmile bude těsto promíchané (používám šlehač s hnětacími háky), vložíme ho do papírem vyložené formy. Formu dáme nejlépe do sáčku nebo ji něčím přikryjeme a dáme kynout. Chleba kyne tak 2-4 hodiny, záleží na teplotě. Troubu rozpálíme na 250 stupňů i s pekáčkem na vodu na zapaření naspodu trouby. Chleba se můžeme pokusit naříznout, mně ale stejně vždycky praskne podélně, ta popraskaná kůrka ale není vůbec na škodu :). Společně s vložením chleba do trouby také vlijeme. do pekáčku hrnek vařící vody. Po 10 minutách troubu vyvětráme a stáhneme teplotu na 180 stupňů. Po dalších 15 minutách chleba z formy vytáhneme (často na něm nechám i ten papír, protože se z chleba špatně sundává a není čas na zdlouhavé odlupování papíru) a dopékáme na volno cca 30-40 minut. Teplotu si korigujte podle vlastní trouby, mně začal chleba brzo hnědnout, tak jsem teplotu stáhla a raději dopékala mírně ale déle. Hotový je, když zní zespodu na poklep dutě.
Chleba je opravdu výborný, často dám třeba 200 g žitné chlebové mouky a 300 g pšeničné chlebové, je to na vás.
Do tohoto chleba jsem dala 100 g špaldové celozrnné hladké, 70 g žitné celozrnné a 330 g pšeničné chlebové. |
Žádné komentáře:
Okomentovat