úterý 1. prosince 2015

Vícezrnný bochník

Už jsem se trochu přejedla všech těch chlebů a je čas na "odlehčení" v podobě této nálože semínek. Je plný samých dobrých a zdravých věcí s velkým množstvím vlákniny. Příprava je opravdu snadná a rychlá se skvělým výsledkem, tak se do něho hned pusťte :). Recept je od Maškrtnice.



Na jeden bochník je potřeba:

140 g slunečnicových semínek
90 g lněných semínek
145 g vloček (dala jsem pohankové)
50 g dýňových semínek
70 g mandlí/ořechů
3-4 lžíce psyllia
8-12 g soli (cca 1 lžička zarovnaná-vrchovatá)

Všechny tyto sypké suroviny promícháme a přidáme:

350 ml vody
1-2 lžíce medu (dala jsem rýžový sirup)
3 lžíce olivového oleje

Opět vše smícháme a vznikne nám mokrá hmota. Formu na biskupský chlebíček (nebo jakoukoliv jinou) si vyložíme pečícím papírem, směs přendáme do formy a uhladíme. Formu přikryjeme, aby nám směs neokorala a necháme 12 hodin působit. Z psyllia a lněných semínek se vytvoří gel, tak to pak pěkně všechno drží pohromadě. Bochník vložíme do vyhřáté trouby na 200 st., takhle ve formě ho pečeme 20 minut, pak ho vyklopíme, obrátíme (aby se opekl dohněda ze všech stran) a dopékáme 30-40 minut. 

--pokud nemáte např. mandle, klidně je nahraďte třeba z části slunečnicovými a z části dýňovými, ale ty mandle jsou na tom zrovna to nejlepší :)--



Žádné komentáře:

Okomentovat